Daždivé počasie prišlo pre produkčné regióny Slovenska už neskoro

16.07.2012 Bratislava

Bratislava 16. júla (TASR)- Najväčší vlahový deficit sa podľa tlačového hovorcu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Stanislava Nemca vyskytol v produkčných regiónoch Slovenska, kde je už žatva vo finiši, ba v mnohých podnikoch sa aj skončila.

"Pre tieto oblasti teda prišlo daždivé počasie neskoro a tohtoročné výpadky obilnej produkcie tam nezriedka dosahujú aj viac ako 30 %. Uvidíme, do akej miery sa spamätajú porasty kukurice, ale počas nedávneho výjazdu do piatich regiónov juhozápadného Slovenska, ktorý sme absolvovali spolu s rezortným ministrom Ľubomírom Jahnátkom (nominant Smer-SD), sme videli aj dosť veľa poškodených porastov," zhodnotil pre TASR súčasný vplyv zrážok na úrodu obilnín Nemec.

"Škoda, že dažďové zrážky neprišli skôr. Pre vývoj hustosiatych obilnín boli rozhodujúce mesiace apríl, máj a jún, v ktorých však takmer vôbec nepršalo. Klasy sa preto nevyvíjali optimálne, objavil sa v nich menší počet zŕn, ktoré navyše často "zahoreli", alebo úplne vyschli," poznamenal.

Konštatoval zároveň, že priveľa dažďa počas žatvy by podľa neho totiž mohlo spôsobiť ďalšie vážne problémy. Prerušovaný zber úrody nemajú poľnohospodári veľmi radi, a to nielen kvôli časovému faktoru, ale aj preto, že môže spôsobiť vyššiu vlhkosť zozbieraného zrna, ktoré sa potom musí vo väčšej miere sušiť.

"Vyššie sú takisto nároky na kvalitu jeho skladovania, čo všetko zaťažuje pestovateľov dodatočnými nákladmi a zhoršuje ich ekonomiku," dodal hovorca SPPK.
 

Vyberte región